Αρχική Περί Ο Πατριάρχης

Ο Πατριάρχης

Η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ (κατά κόσμον Νικόλαος Χορευτάκης) εγεννήθη εις Κρήτην το 1954, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Είναι απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εσπούδασεν εις Οδησσόν, Ιστορία Τέχνης, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία. Τα έτη 1975-1985 υπηρέτησεν ως Αρχιδιάκονος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης και Σφακίων, όπου ανέπτυξε σημαντικό ιεροκηρυκτικό  και φιλανθρωπικό έργο (οικοτροφεία απόρων ανηλίκων κ.λ.π). Τα  έτη 1985-1990 υπηρέτησεν ως Πατριαρχικός Έξαρχος είςΡωσίαν με έδρα την Οδησσόν επί Πατριαρχών Νικολάου του ΣΤ΄ και Παρθενίου Γ΄.

Ίδρυσε το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας με 600 παιδιά διά την εκμάθηση της Ελληνικής. Το 1990 εχειροτονήθη Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτε διαλαμψάσης Επισκοπής Κυρήνης και διωρίσθη Εκπρόσωπος του Πατριάρχου Παρθενίου είς Αθήνας (1990-1997). Συνόδευε πάντοτε τον Μακαριστό Πατριάρχη Παρθένιο είς τις περιοδείες  εις όλην την Αφρικήν και εις διεθνή, πανθρησκευτικά και θεολογικά συνέδρια. Το 1997 διωρίσθη Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας υπό του μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου Ζ΄, με σκοπόν να τον βοηθήσει είς το ξεκίνημα της Πατριαρχείας του, ενώ μετά 10 μήνες εξελέγη Μητροπολίτης Καμερούν. Εκεί ανέπτυξε σημαντικήν ιεραποστολικήν δραστηριότητα. Έκτισε ναούς, σχολεία και νοσοκομεία, βοηθώντας αδιακρίτως πολλούς Αφρικανούς και Έλληνες. Το 2002 κατεστάθη εις την Ιεράν Μητρόπολιν Ζιμπάμπουε, όπου έκτισε 4 Ιεραποστολικά Κέντρα είς Χαράρε, Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο διά 400 συνέδρους, 2 μεγάλα Ιεραποστολικά Κέντρα εις Μαλάουι, με νοσοκομείο, τεχνικές σχολές και παιδικούς σταθμούς. Με την βοήθεια της Βουλής των Ελλήνων ανεκαίνισε το Ελληνικό Τετράγωνο ( Σχολείο- Εκκλησία – Πρεσβυτέριο) εις Μπείρα Μοζαμβίκης. Εθεμελίωσε Ναούς και συνέβαλε είς την ίδρυσιν Ελληνικών Κοινοτήτων εις Μπουτσουάνα και Αγκόλα.

Στις 9 Οκτωβρίου 2004 εξελέγη υπό της Ιεραρχίας του Αλεξανδρινού Θρόνου παμψηφεί Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας  και πάσης Αφρικής. Η ενθρόνισις Αυτού εγένετο εις τον μνημειώδη Ιερόν Καθεδρικόν Ναόν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, παρουσία Προκαθημένων και Αντιπροσωπιών όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ξένων Δογμάτων, Πολιτικών Αρχών Ελλάδος και Αιγύπτου με επικεφαλής την ΑΕ τον Πρόεδρον της Ελληνικής Δημοκρατίας και χιλιάδων πιστών την 24η Οκτωβρίου 2004. Η εν γένει Ιεραποστολική του δράση αλλά και το μειλίχιον του χαρακτήρος του, είναι και η αιτία της αγάπης όλων των Αφρικανών είς το πρόσωπόν του, αλλά και των Κοινοτήτων Ελλήνων και Αράβων είς Αίγυπτον και όλην την Αφρικήν. Χαρακτηρίσθηκε από πολλούς ως ο  «Ιεραπόστολος Πατριάρχης» και ως  « Ο Πατριάρχης της Αγάπης» για τα παιδιά της Αφρικής.

Ομιλεί την ρωσική και την γαλλική γλώσσα.

Σύλλογος «Παρουσία Αγάπης»

Πλάτωνος 98, 18755, Κερατσίνι
Δευ, Τετ, Παρ 6μμ–8μμ
Τηλ. +30 210 400 3654
Fax. +30 210 400 3664
email: info@orthodoxmadagascar.org

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας παρακάτω και λάβετε όλες μας τις ενημερώσεις στο email σας.

Δωρεές / Προσφορές

Σας ευχαριστούμε, γιατί μας περιβάλλετε με εμπιστοσύνη. Σε καιρούς χαλεπούς, πολλοί είναι εκείνοι που μας βοηθούν οικονομικά. Δεν έχει σημασία το μέγεθος της προσφοράς.