Αρχική Ιστολόγιο Πατρογονικά έθιμα

Πατρογονικά έθιμα

Είχαμε τελειώσει την κατήχηση, όταν ένας από τους πιστούς της Εκκλησίας μας μου ζήτησε να επισκεφτώ το σπίτι του. Το σπίτι των ιθαγενών της Μαγαδασκάρης είναι μια αχυρένια καλύβα δύο επί τρία, όπου στοιβάζονται οι γονείς με τα μικρά τους παιδιά, που είναι συνήθως τρία ή τέσσερα στον αριθμό, πολλές φορές και περισσότερα.

Η γυναίκα του ανθρώπου που με κάλεσε, ήταν λεχώνα περίπου δέκα ημερών. Όλη η οικογένεια βαπτισμένη. Στην ερώτηση μου πώς τα πάνε από οικονομικής πλευράς, μου είπαν ότι δεν έχουν ούτε φαγητό πολλές φορές. Ήξερα ότι οι άνθρωποι της περιοχής αυτής ασχολούνται με την κτηνοτροφία, γι’ αυτό και τους ρώτησα αν έχουν βόδια. Ο πατέρας μου απάντησε τότε ότι είχαν περίπου είκοσι. Ανήκαν όμως στον πατέρα της συζύγου, ο οποίος απεβίωσε. Η παράδοση του λαού, προ της κηδείας απαιτεί να σφαγιαστούν όλα τα ζώα που ανήκουν στον νεκρό, τα οποία είτε πωλούνται, για να καλυφθούν τα έξοδα της κηδείας, είτε προσφέρονται ως τροφή στους γνωστούς και συγγενείς. Αποτέλεσμα μετά την πώληση του μοναδικού αυτού πολλές φορές περιουσιακού στοιχείου, να μην έχει πια τίποτα μια ολόκληρη οικογένεια και να εκπίπτει σε κατάσταση πλήρους ένδειας και στέρησης ακόμα και αυτών των αναγκαίων.  Δυστυχώς αυτή είναι η παράδοση του λαού, την οποία όποιος θελήσει να αθετήσει θα έχει να αντιμετωπίσει την κατακραυγή του πολύ στενού και ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. 

Το να προσφέρεις, λοιπόν, σε μια τέτοια χρονική στιγμή βοήθεια στον πάμπτωχο πατέρα και μητέρα με έξι πεινασμένα παιδιά είναι κάτι σχετικά εύκολο και πραγματικά αξιόλογο. Το να αλλάξεις, όμως, αυτά τα ταμπού και τα έθιμα, που δυστυχώς βασανίζουν τον λαό, πόσο εύκολα θα μπορούσε να γίνει και από τον πιο έμπειρο και χαρισματικό ιεραπόστολο;  

Σύλλογος «Παρουσία Αγάπης»

Πλάτωνος 98, 18755, Κερατσίνι
Δευ, Τετ, Παρ 6μμ–8μμ
Τηλ. +30 210 400 3654
Fax. +30 210 400 3664
email: info@orthodoxmadagascar.org

Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter μας παρακάτω και λάβετε όλες μας τις ενημερώσεις στο email σας.

Δωρεές / Προσφορές

Σας ευχαριστούμε, γιατί μας περιβάλλετε με εμπιστοσύνη. Σε καιρούς χαλεπούς, πολλοί είναι εκείνοι που μας βοηθούν οικονομικά. Δεν έχει σημασία το μέγεθος της προσφοράς.